איך רוכשים אמנות היום: מדריך קצר
לצד העובדה שהאמנות תמיד התיימרה לשקף משהו 'טהור', היא גם תמיד היתה שדה כלכלי או 'ביזנס'. הרי העבודות הגדולות של לאונרדו ומיכלאנג'לו היו עבודות מוזמנות שהדוכסים של פירנצה והכס הקדוש ברומא שילמו אליהן הון עתק. כך שעיסוק באמנות ורכישה של אמנות, מעולם לא היתה רק לשם שמים, או כמו שנהוג להגיד: למען האמנות.
היצע, ביקוש וזיהוי הזדמנות
מצד שני הכלכלה בעולם האמנות תמיד היתה פרובלמטית, ון גוך מכר תמונה אחת בימי חייו. היום כל חתיכת בד צבוע שמשויכת אליו שווה מיליונים. שוק האמנות תמיד היה מגרש מסוכן ומסובך. יסודות שוק האמנות המוכר לנו היום במערב אירופה של המחצית השניה של המאה ה-19 בה החלו להיפתח, בערים כמו וינה או פריז גלריות, שמציגות עבודות של ציירים ופסלים – כאשר הגלריות מתפקדות גם גם בתור נקודות מכירה של אמנות. במאה העשרים נכנסו לעולם האמנות גם השחקנים הגדולים בתחום המכירות הפומביות, כמו למשל חברת כריסטיס וחברת סותביס. כריסטיס וסותביס הוקמו באנגליה של המאה ה-18 בתקופה בה החל העידן המרקנטלי. אך הן התמקדו פחות בעולם האמנות, שהפכה עיסוק עיקרי שלהם רק לקראת המאה העשרים כאשר גם אמנות מודרניסטית התחילה להיות טרנדית וסחירה. בשנות העשרים של המאה הקודמת עולם האמנות כבר היה מערכת כלכלית משומנת שפעלו בה סוחרי אמנות וגלריות שעבדו ישירות מול האמנים ובמקביל זירה בעולם המכירות הפומביות. אחרי זה באה מלחמת העולם השניה, שלוותה בהרבה ביזה של אמנות (בעיקר מאספנים יהודים) ואחרי המלחמה לקח למערכת הזו שנים להשתקם ולהיבנות מחדש.
הזירה עוברת לדיגיטל
אחד השינויים הגדולים בעולם האמנות זו העובדה שהוא נגיש יותר. מכל בחינה אפשרית. כן, עדיין יש את הכרישים שסוחרים בעבודות של אמנים אייקונים במאות אלפי ואפילו מיליוני דולרים. אך לצד הקבוצה הזו יש שוק דימני ורחב של אמנות טובה במחירים שווים לכל נפש. מה שמאפשר את זה זה העולם הדיגיטלי. אם בעבר בשביל למצוא אמנות אקספרסיוניסטית גרמנית משנות העשרים, הייתם צריכים לנסוע לגלריות בברלין או דרזדן שהציגו את (ועדיין מציגות) את האמנים שעבדו בסביבה. זה המקום לציין שלצד אקספרסיוניסטים כמו קוקושקה או אוטו דיקס שכל יצירה שלהם היום עולה הון, פעלו הרבה מאוד אמנים מצוינים שציירו ברוח התקופה אך מסיבות שונות לא הפכו אייקונים והעבודות שלהם עדיין נגישות. מאחר שהיום לצד גלריות פיזיות יש גם גלריות וירטואליות, אתם לא חייבים לנסוע לדרזדן או ברלין בשביל למצוא אותם – אתם יכולים להיכנס לאתר המקוון של הגלריה ולרכוש יצירה אותנטית און ליין. העובדה שהתחום הפך להיות גלובלי, הפכה אותו ליותר סחיר וכרגע אנחנו נמצאים בנקודת זמן ייחודית בה עדיין ניתן לרכוש אמנות טובה עם קונטקסט היסטורי ברף כניסה נמוך יחסית.
גם האמנות הישראלית עוברת לרשת
התהליך הזה לא פסח על ישראל, גם אצלנו לצד הקיום הפיזי של גלריות ובתי מכירה פומבית, יש גם את האופציה הדיגיטלית שהופכת את כל הסיפור להרבה יותר זמין ונוח.
קחו למשל את אתר Goodsign Auction house, פלטפורמת מכירות פומביות וגלריה וירטואלית לאמנות שמאפשרת לחובבי אמנות (כמו גם לחובבי יודאיקה וממורביליה) לרכוש, למכור וללמוד על טרנדים עכשוויים באמנות ולעשות את הצעדים הראשונים שלהם כאספני אמנות. מאחורי Goodsign Auction house עומדת קבוצה של מקצוענים בתחום האמנות וכל עבודה שמוצעת למכירה במכירה פומבית או גלריה וירטואלית עוברת וידוא שמאמת את האותנטיות שלה.